Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
Harita Mühendisliği Bölümü

Harita Mühendisliği Araştırma Laboratuvarı

Harita Mühendisliği Bölümü bünyesindeki Uzaktan Algılama lisans ve yüksek lisans derslerinde, uygulamalı eğitim-öğretim faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan alet ve donanım gereksinimlerini karşılamaktadır. Ayrıca bölüm araştırma ve uygulama projelerine yönelik ihtiyaçlar için güncel teknolojide alet ve donanımlar içermektedir.

Laboratuvarda, yeryuvarının modellenmesi, yeryuvarında ve dış alanında 4 boyutlu prezisyonlu koordinat sistemlerinin tanımlanması, referans ağlarının oluşturulması, mekansal bilgilerin bu ağ ve sistemlerle ilişkilendirilmesi ve zamana bağlı değişimlerinin izlenmesi, deformasyon analizi amaçlı bilimsel araştırmalar, lisans ve lisansüstü tez çalışmaları ile proje uygulamaları gerçekleştirilmektedir. 

GEOMATICS GROUP Harita Müh. ve Müş. Ltd. Şti. ile kişisel görüşmeler sonucunda GPS/GNSS jeodezik anteni ve alıcısı bedelsiz olarak anabilim dalımıza hibe edilmesi ve imzalanan bir anlaşma neticesinde COMU sürekli GPS istasyonunun faaliyete geçmesiyle devreye girmiştir. COMU istasyonu laboratuvarının çatısı üzerinde yer alan bir pilye üzerinde tesis edilmiştir. İstasyonun alıcısı, bilgisayar ile kesintisiz güç kaynağı, havalandırma cihazı vb. donanım ise laboratuvar içerisinde özel bir dolapta bulunmaktadır. Ayrıca, istasyon noktası yakınına tesis edilmiş bir de meteorolojik algılayıcı vardır. Hem GPS ölçüleri hem de meteorolojik veriler günlük olarak internet aracılığıyla ftp adresine gönderilmektedir. Bu veriler, internet üzerinden ücretsiz olarak kullanıma sunulmaktadır. Resmi çalışma saatleri içinde kullanıma açık olup, bu saatler dışında çalışmak isteyenler ise yöneticinin izni ile laboratuvarda çalışabilmektedir. GNSS-ÇOMÜ sayesinde 25 Mayıs 2014 Gökçeada Depremi sonrasındaki yatay ve düşey anlık yer değiştirmelerle uzun zaman serileri başarıyla belirlenmiştir.​

CBS/GIS ile ilgilenen akademik birimlerin lisans ve lisansüstü düzeydeki uygulamalı derslerine, lisansüstü tez çalışmalarına katkı sağlamaktadır. Araştırma ve proje faaliyetlerine yönelik yazılım-donanım desteği ve literatür desteği sunmaktadır. CBS/GIS'nin farklı disiplinlerde kullanım olanağı sayesinde, coğrafi/konumsal verinin farklı meslekler tarafından etkin bir şekilde kullanımı ve paylaşımı amaçlanmaktadır. Öğrenci ve araştırmacıların; uydu görüntüleri, GPS, vb. çeşitli kaynaklardan gelen konumsal verilerin toplanması ve işlenmesi aşamalarına katkı sağlayarak, coğrafi bilginin analiz ve yorum kapasiteleri artırılır.

 

Laboratuvar İsmi:

Harita Mühendisliği Bölümü - Harita Mühendisliği Araştırma Laboratuvarı

Laboratuvar Sorumlusu:

Doç. Dr. Özgün Akçay

İlgili Bölüm:

Harita Mühendisliği

Telefon:

0 286 218 00 18 / 2132

Adres:

ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi 17020 Terzioğlu Yerleşkesi - Çanakkale